Strastiplná cesta milovaného hamburgeru

Pravdou je, že so stopercentnou istotou nevie povedať asi nikto, kde a kedy presne hamburger vznikol. Hlavnými hráčmi sú však naozaj Amerika a nemecký Hamburg. Mnohokrát sa môžete dočítať o tom, že za vznikom hamburgeru stála druhá svetová vojna. Nie je to však úplne tak. Okolo roku 1850 sa obyvatelia Nemecka začali vo veľkom sťahovať do Spojených štátov amerických. No a okrem iného, so sebou do tejto krajiny priviezli aj svoje domáce jedlá. Jedným z nich boli klasické hamburské stejky. Vďaka tejto pochúťke Američania prišli veľmi rýchlo na to, že nemecké hovädzie mäso má obzvlášť vysokú kvalitu, a tak sa začalo do tejto zeme exportovať vo veľkom.

hamburger

V tomto období, ale ešte hamburger neexistoval. Za jeho vznikom stál nárast popularity pokrmov, pripravovaných práve z hovädzieho mäsa. Začiatkom devätnásteho storočia bolo v Amerike konzumované hlavne v surovom stave. Odborníci z oblasti medicíny, ale aj gastronómie sa však po čase zhodli, že tepelne upravené je rovnako zdravé a omnoho chutnejšie. Vďaka tomu začalo vznikať nespočetné množstvo jedál z hovädziny. Medzi nimi sa samozrejme objavilo aj mleté mäso spracované do placky.

Prvé zmienky o hamburgeroch sa objavujú až koncom devätnásteho storočia. Kto presne vymyslel, že placku z mäsa vloží medzi dve žemle, nie je známe. Predpokladá sa, že toto jedlo sa prvotne podávalo naozaj v rýchlych občerstveniach v Amerike. Nešlo o podniky, ako ich poznáme dnes, ale skôr rôzne stánky popri cestách, či čerpacie stanice.

restaurace4

Všeobecnú popularitu získal až v roku 1904 na veľtrhu v St. Louis. Od tohto momentu sa začal podávať doslova všade. Našli ste ho v ponuke každej reštaurácie a podniku. Jednoducho všade kde sa podávalo jedlo. Počas svojej existencie si však zažil aj pochmúrne časy. Spôsobili to zverejnené informácie o tom, čo všetko sa melie do mletého mäsa. po nejakej dobe však ľudia zabudli a hamburger si môžeme vychutnávať do dnešných dní.

About the Author

You may also like these

No Related Post